m
Recent Posts

Charlie Hebdo-terroristerna oskyldiga enligt SR?

Den 7 januari gjorde Studio Ett en specialsändning om terrorattacken mot Charlie Hebdo. Korrespondenten Alice Petrén rapporterade från Paris och sa bland annat följande:

Charlie Hebdo… det är ju inte oskyldiga personer i det här fallet, utan det riktar sig ju rakt mot en redaktion som har attackerat med nidbilder av profeten Muhammed, som har haft satirbilder som så sent som i natt la ut en nidbild…

En felsägning får man anta, men om man lyssnar på den omgivande kontexten i vad Alice Petrén säger låter det som en freudiansk felsägning. Det är symptomatiskt att SR försöker lägga skuld på offren istället för att tydligt ta avstånd från terrorism.

Så vi klippte ut den relevanta biten ljud och spred den i sociala medier. Den fick snabbt över 20 000 spelningar:

SR har nu tagit bort ljudklippet från sin egen hemsida, och på sidan där det tidigare låg hänvisas till en ursäkt från ekochefen Anne Lagercrantz:

Alice Petrén och Ekot ber oförbehållsamt om ursäkt för felsägningen i direktsändning.

Förutom den ursäkten gick Anne Lagercrantz in och kommenterade på sidan för vårt Sound Cloud-klipp:

Hej Martin, tack för att du publicerade vår ursäkt. Men du läser in något som inte står i bloggen. Jag har ingen annan uppfattning än att vi inte står över lagen som journalister i en demokrati, och att vi måste förhålla oss till – och använda – en vidsträckt yttrandefrihet. Mvh Anne Lagercrantz, Ekochef

Den här händelsen är ett bra exempel på hur vi kan vara en vakthund gentemot Sveriges Radio. Om du vill se mer granskning av public service, tipsa oss om övertramp som vi kan uppmärksamma! Och hjälp oss ekonomiskt så att vi kan utöka vår verksamhet ännu mer.

Share

No comments

leave a comment