m
Recent Posts

Kommentar till KDs utspel om namnbyte – varför inte byta till Medmolekyl?

Martin: “Jag tycker det är fantastiskt och jag tycker också de andra partierna borde byta namn. Folkpartiet tog ett steg i en bra riktning och bytte namn till ”Liberalerna.” Det är ett litet steg i den rätta riktningen. Varför inte bara byta namn till exempel ’Godhet’, ’Solidaritet’, ’Rättvisa’ eller ’Omsorg’? Det finns många generiska och totalt intetsägande ord.”

Boris: “Det här kan bli genombrottet så att de tänker nytt och fritt i partierna. Varför ska de inte kunna ha sina blommor i partiteckningen? Börja kalla sig ‘Ros’, ‘Blåklocka’, ‘Tussilago’, ’Maskros’.” 

Martin: “Vore ännu häftigare om de hette sådana saker som molekyl. ’Molekyl’ ’Fenomen’, ’Entitet’. Vi kan hitta på åtta såna ord lätt, som partierna kan ta. Utan några som helst anstötliga konnotationer.”

Kristdemokrate.. Förlåt, Medmänniskan Simon Olsson tycker att hans partis namn riskerar att vara alltför frånstötande för de utan kristen tro och föreslår därför ett namnbyte. Dessutom är det så att ingen cet vad kristdemokrati är för typ av ideologi. Ett argument han använder är att skolan undervisar i liberalism, socialism och konservatism, men inte i just kristdemokrati. Som Martin påpekar, att skolan knappast undervisar i.. ehm, Medmänniskism.. är ingenting Olsson väljer att ta upp.

Politiken och samtalsklimatet blir allt mer substanslöst och en mer renodlad nöjesindustri. I den utvecklingen håller det inte att hålla fast vid svåra ord och begrepp som faktiskt betyder något specifikt. Sådana ord riskerar att exkludera och skrämma iväg människor som, tänka sig, inte håler med om det som begreppet är tänkt att stå för. Så går det inte att ha det och därför måste partierna så snart som möjligt göra sig av med allt tankegods och alla etiketter som har någon form av betydelse.

I en valrörelse inte alltför långt bort i tiden så står det mellan partierna Alla (A), Vi (V) Medmolekyler (M) samt oppositionspartiet Motmänniska (B). Kom ihåg var du hörde det först.


Share

No comments

leave a comment