m
Recent Posts

radio bubb.la – 4/10

Kvällens radio bubb.la avhandlar bland annat att Stockholm stad ska tillämpa feministisk stadsplanering från 2017, DN-skrapan görs om till växthus, Göran Greider om att sluta se äganderätten som helig, lagförslag i Polen skulle belägga abort med fängelsestraff, självständighetsfanor upphängda på flera universitetsbyggnader i Hongkong, Mugabe äger 14 farmer trots att Zimbabwes konstitution endast tillåter en per person samt SpaceX misstänker sabotage bakom exploderande Falcon 9-raket.

Nyhetsinslag från dagens sändning:

Med stilla förundran filosoferade vi i gårdagskvällens radio bubb.la över utvecklingen i det offentliga samtalet i Sverige. Själv blir jag mer och mer övertygad om att enda sättet att förstå mekanismerna i detta samtal är att läsa om Falstaff, fakirs ”Ett svårskött pastorat” … i alla fall är det antagligen enda sättet att förstå Åsa Linderborg.

Fakiren berättar ju historien om Calle Kula som bestämmer sig för att underminera den besvärlige prostens ställning på bygden. Calle börjar därför propagera för asatron. Och det går till en början bara bra … till dess att gårdsfolket börjar ta asatron på allvar och överväger att genomföra blot med hjälp av inte bara en höna … och Calle Kula inser att han själv kan stå näst på tur att bli offer.

Ungefär så är det för kamrat Linderborg … här har hon lugnt åsett hur identitetspolitik och postkoloniala gnäll-”teorier” fått ersätta riktig vänsterpolitik … och plötsligt beter de svarta och bruna ute i förorten som om de tog de märkliga teoribyggena på allvar … och då börjar ju kamrat Linderborg som vit och välbärgad men position i toppen på maktstrukturerna sitta liksom lite pyrt till …

Hur man ska förstå kulturminister Alice Bah Kuhnke övergår dock vårt förstånd. En del vill hävda att man ska utgå från hennes frireligiösa bakgrund och inse att hon talar i tungor när hon uttrycker en ståndpunkt i tal eller skrift.

Jag är inte så säker på att den teorin är riktig eftersom jag mött en del tungomålstalande människor – och det de säger innan och efter det att de inträtt i ett tillstånd av glossolali (att de genom Guds inspiration får sitt språk berikat genom ord från språk som annars är dem främmande) – det de säger då är alltid fullt begripligt. Men med vår kulturminister är det ju inte riktigt så – såvida hon inte befinner sig i ett tillstånd av konstant glossolali – vilket skulle vara ett tidigare okänt fenomen.

Begrunda till exempel detta färska uttalande från kulturministern som vi försökte förstå i går kväll: ”Såsom jag uppfattar mitt eget uppdrag, består det av två centrala delar: öka resurser och finansiering till kulturen och värna om den konstnärliga friheten. För konst som inte är fri, är meningslös.” Alltså: kulturministern ska öka finansieringen av kulturen och göra dem som arbetar med kultur mer beroende av staten. Samtidigt konstaterar hon att den konst som inte är fri är meningslös. Men… vi vet ju alla att om man inte delar den värdegrund som gäller för tillfället kan man titta sig i månen efter kulturanslag.

Martin Eriksson framförde teorin om att enda sättet att förstå Bah Kuhnke är att utgå från att hon talar orwellskt nyspråk; typ ”beroende är frihet”. Och det känns ju som en rimlig förklaring. Och i övrigt hann vi med att tala om aborter i Polen, oviljan i Colombia att förlåta mördare, lömska anslag mot Elons rymdskepp … och de obegripliga försöken att odla grönsaker i DN-skrapan. Räcker det inte med sparrisen Wolodarski?

Länkar som diskuterades i dagens sändning:

Pentagon betalade PR-byrå 540 miljoner USD för att skapa nyhetsvideor liknande arabisk TV

Arbetsförmedlingen lurades av liga som systematiserade redovisning av falska instegsjobb

Hela Stockholms stad ska tillämpa feministisk stadsplanering från och med 2017

DN-skrapan görs om till växthus, nästa år börjar försäljning av grönsaker

Alice Bah Kuhnke bemöter kritiken från Åsa Linderborg, manar kulturchefen till lugn

Göran Greider: Sluta se äganderätten som helig, låt demokratin vidgas

Storbritannien inleder formellt EU-utträdet i slutet av mars 2017

Lagförslag i Polen skulle göra abort straffbart med fem års fängelse

Fredsöverenskommelsen mellan Colombia och Farcgerillan faller

Självständighetsfanor upphängda längs väggarna på flera universitetsbyggnader i Hongkong

Mugabe äger 14 farmer trots att Zimbabwes konstitution endast tillåter en per person

SpaceX misstänker sabotage bakom exploderande Falcon 9-raketen i september

Share

No comments

leave a comment