m
Recent Posts

radio bubb.la – 5/6

I dagens avsnitt av radio bubb.la avhandlades bland annat huset Sauds framtid i Mellanöstern, islamism bland både vårdgivare och -tagare på svenska ungdomsboenden, polisjakt på dvärgsilkesapa i Malmö, Alice Bah Kuhnke och EU-kvotering av streamingtjänster, vikten av att bevara kulturella strukturer och att nationalism inte är fascism. Halvvägs in i sändningen fick vi även en snus-dikt av Klot-Johan.

Nyhetsinslag från dagens sändning:

Det ska villigt erkännas att jag inte var riktigt på humör inför morgonens sändning. Det brukar alltid finnas nyheter som gör att jag känner adrenalinet rinna till … men när jag betraktade rubrikerna på bubb.las hemsida i arla gryning kände jag bara total uppgivenhet.

Det nyheterna berättade för mig var att den totala dumheten segrat över hela linjen, över hela världen, resten av en ens jordeliv skulle bli en vandring genom The waste land …

Humöret blev inte bättre av att jag till morgonkaffet surfade in på AB:s ”kultur”–sida och där fick lära mig att Muhammed Ali betytt mer för modern poesi än de flesta nobelpristagare i litteratur. Vad häller de i dricksvattnet numera egentligen?

Så vad finns där att prata om kan man fråga sig … bättre att odla sin trädgård på dagarna och sitta under eken på kvällarna. Blossa på en cigarr och läsa böcker av bortglömda författare …

Men som om han varit en reichianskt skolad psykoanalytiker lyckades i alla fall Martin Eriksson prata igång mig under sändningen… och i slutet på programmet kunde vi konstatera att vi samtalat om det dystra faktum att segraren alltid skriver historien … och det är därför så många i vår samtid beter sig som dövstumma och blinda mullvadar som gått ner sig i ett kärr … de saknar nödvändig kunskap … det blev alltså ett samtal om det som borde blivit men aldrig blev – och vet man inget om det så förstår man inte hur bra … det skulle kunna bli:

– hur världen blivit en bättre plats om sydstaternas lyckas segra i kriget mellan Nord och Syd i USA … (och ja, givetvis hade de svarta fått det bättre också … som den kloke marxistiske historikern Eugene D. Genovese påpekade i sina studier – sedan blev han förvisso konservativ och katolik men det är en annan historia)

– hur Europa hade varit en bättre plats om nationalstaterna aldrig upprättats – då hade Frankrike, Italien och de brittiska öarna varit länder där inte bara huvudstädernas styrande skikt hade det bra … Napoli, Glasgow och Marseille hade inte varit soptippar utan centralorter i små självständiga stadsrepubliker som utvecklades i harmoni med omkringliggande landsbygd.

Och vi brottades med frågan om hur privatlivets helgd ska kunna förenas med principen om yttrande- och tryckfrihet och med ett tillstånd där gammelmedia gör drängtjänst åt statsmakterna över hela världen.

… vi uttryckte också vårt misshag med att vakterna på Towern är så plufsiga och att korparna där är vingklippta och så förundrades vi över att fyra poliser i Malmö jagat en dvärgsilkesapa … hade den snott ett wienerbröd av dem eller? I så fall förstår vi förstås resursprioriteringen i en stad präglad av våld och övergrepp.

Länkar som diskuterades i dagens sändning:

PT Carlo: Huset Saud går snart under av låga oljepriset – kaos och islamism sannolik följd

Ökat antal sympatisörer av IS-terroristerna på statliga ungdomshem

Anställda på flyktingboende i Sörmland propagerar för islam, vissa tv-program och dans förbjudet

Regeringen överväger öppna PKU-registret, innehåller DNA från alla födda 1975 och senare

Tre nyheter om avlidna kändisar

Freddie Wadling avliden vid 64 års ålder

Prince dog av överdos på opioiden fentanyl, enligt obduktionsrapporten

Towerns korpar förklarade helt friska vid årlig hälsokontroll, anses vara ett gott omen

Polisen försökte fånga dvärgsilkesapa i Folkets park i Malmö

Klot-Johan i Karlstad: En Östersjöfantasi

Mick Hume: Vi måste försvara press- och yttrandefriheten även när konsekvensen är skvaller

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) utesluter inte EU-kvotering av streamingtjänster

Justin Block: Ingen atlet har någonsin haft sådan social inverkan som Muhammad Ali när han vägrade delta i Vietnamkriget, stod fast vid sina principer trots han förlorade karriär, pengar och satt i fängelse

Caroline King: Staten indoktrinerar barn i skolan, därför flyr vi utomlands för att kunna hemskola dem

A. Aquinas: Sydstatsflaggan representerar kamp för självständighet från Lincolns tyranni

Klaus Bernpaintner: Libertarianer underskattar vikten av att bevara kulturella strukturer

George Friedman: Nya nationalismen inte fascism, tvärt om kopplad till upplysningsidéer

Share

No comments

leave a comment