m
Recent Posts

Julian Bretonescu: Sovjetnostalgi uttryck för traditionalism snarare än längtan efter planekonomi

Martin och Boris diskussion kring Bretonescus text är oerhört intressant och det är sannerligen inget enkelt ämne. Det tas upp att väst, trots sin materiella rikedom och frihet, inte alls blev räddat från vänstertendenser utan att de tvärtom kanske hade mer av den varan än det östblock som efter en kort tid av progressivism behövde sluta upp med alla sådana projekt för att överhuvudtaget hålla skeppet flytande.

Det är i väst galenskap efter galenskap inträffar. Det är i skyddade tillhåll som Sverige som psykostankar får fäste och där hela det politiska samtalet utgår från ett enda stort Stockholmssyndrom utan att särskilt många reagerar. Det sargade östeuropa å andra sidan må inte ha särskilt mycket vad gäller det materiella ännu, men de har kvar fötterna på jorden och kan förmå sig att kalla en spade för en spade och en satans sossebyråkrat för den överhetens kanaljelakel som han är. Väst fick ett 1900-tal av materiellt överflöd och en stor relativ frihet, gott så naturigtvis, men det tycks mig som om det också kom med ett ganska ordentligt pris. Var det verkligen värt det? Om inte, vad hade alternativet till västs väg sett ut? Knappast Sovjet och totalitärt statsförtryck, men vad istället? 

Svåra frågor naturligtvis och varken jag eller våra radiopratare har några givna svar på någon av alla man kan ställa i samklang med ämnet, men diskussionen är viktig och väl värd att lyssna på.

En del saker är svåra att ta in. Till exempel hur det går att sakna tider av förtryck och alarmerande armod, att det är möjligt att känna nostalgi till sådant som, när man är mitt i det, inte kan beskrivas som annat än ett smärre helvete. Fenomenet Ostalgi, termen för att längta tillbaka till den den östeuropeiska kommunisttiden, är så märkligt att det inte bara går att förstås som att människor alltid har en tendens att romantisera tiden för sin ungdom och sin styrkas dagar utan det måste ligga något mer bakom det hela.

Share

No comments

leave a comment