m
Recent Posts

Liverpool, Hillsborough och Tårtlibertarianism

När någon kränker dig, och jag syftar nu på riktigt och inte i någon PK-indränkt version av ordet,  vad gör du då? Om någon anfaller det du håller kärt och det som du på djupet bryr dig om, den du i själva verket är, hur ser egentligen din respons ut?

Det går att göra som familjerna kring Hillsborough-olyckan 1989. Aldrig vika en tum, aldrig någonsin förlåta, få de som klivit över gränsen att förstå att det här kommer ni inte kunna upprepa en endaste gång till. Det har snart gått 28 år sedan tidningen The Sun förvred sanningen kring tragedin något så grovt att en redan svårt sorgchockad stad fick sig en fiende för livet.  Familjernas organisation, Hillsborough Family Support Group, har genom åren jagat ner tidningen och fått dem att erkänna lögn efter lögn, och repressalierna emot dem har inte på något sätt slutat. Nu är tidningen alltså helt och hållet portad från Anfield och Liverpools FC:s verksamhet.

Det här är viktigt. Vi kan aldrig någonsin ta för givet att någon annan ska ta våra strider för oss. När någon kliver på oss, när vi har något i vår närhet som vi finner misshagligt, destruktivt eller rent ondskefullt så är det vår egen uppgift att markera på ett sådant sätt att de aktörer som gör fel mot oss ger sig av och försvinner. Glömmer vi bort den här aspekten, är vi toleranta mot det som är fel, ont och skadligt så kommer det alltid finnas kvar . Om vi bjuder in de som klivit mil över gränsen så fort de pliktskyldigt ber om ursäkt för sina misstag så accepterar vi deras handlingar i efterhand.

Diskriminering och intolerans är våra viktigaste verktyg för att kunna hålla det onda i schack. När det är dags att göra räkenskap med de som härjar fritt i dagens samtid, hej älskade riksmedia, så är det något vi behöver se till att minnas.

Länk som diskuteras i klippet: https://www.theguardian.com/football/2017/feb/10/liverpool-ban-the-sun-newspaper-over-hillsborough-coverage

Share

No comments

leave a comment