m
Recent Posts

radio bubb.la – 11/12

I dagens radio bubb.la avhandlas bland annat Justin Raimondo om att Trumps bild av Kina baseras på protektionistisk skrämselpropaganda, Daniel Lattier om autodidaktiska traditionens undergång som illustration av kulturens förfall, för långa köer och väntetider tvingar chefslös marxistisk veganrestaurang stänga samt Uche Atuma om att splittrat Nigeria måste överväga fredlig secession. Sändningen avslutades med en dikt av Klot-Johan.

Nyhetsinslag från dagens sändning:

Dagens sändning inleddes på något sätt med betraktelser över ålderdomen; vi fördömde Mick Jagger som vid 73 års ålder sätter barn till världen (det är inte ett tecken på manlighet, det är snarare ett tecken på att han inte blivit vuxen) – däremot hyllade vi förstås albatrossen ”Wisdom” som lagt ägg vid 68 års ålder – och så bugade vi djupt för Kirk Douglas som fyller 100 år … något han firade med ett stort glas vodka.

Vi noterade också att en ”marxistisk” vegan-restaurang fått klappa igen – tanken var att den skulle drivas utan chef, genom rådslag och alla som jobbade där skulle liksom känna att de mådde bra, att allt var fint och mjukt – problemet var att gästerna kunde få vänta en timme på en macka, efter det att de stått i kö en timme, priserna var höga och öppettiderna inte bara oregelbundna utan helt oförutsägbara. Riktiga marxister har inga större problem med hierarkier eller ordning och reda – inte riktiga veganer heller för den delen – det är synd att syltan aldrig hann bli recenserad av AA Gill (som inte skulle lagt fingrarna emellan – kanske mest av allt på grund av hans egna böjelser för att inta vänsterståndpunkter.)

Men den texten kommer vi aldrig att få läsa – eftersom en av våra nyheter var att AA Gill funnit för gott att besöka den där restaurangen där uppe där köttet alltid är perfekt – liksom allt annat (vi passade på att också berätta om hans lika begåvade bror Nick).

Och som så ofta förr i en söndagssändning halkade vi in på amerikansk historia och förstås … kriget mellan nord- och sydstater; den här gången diskuterade vi det intressanta och bortglömda (och för många okända) faktum att indianerna i södra och västra USA föredrog sydstatenar framför Lincolns blårockar. En del stammar som comancherna ställde sig till och med på grårockarnas sida genom avtal. En självklar orsak till detta förstås att det var krafter i nordstaterna och i den centrala administrationen som skapade indianreservaten och drev på fördrivningarna av de olika stammarna. Ett skrämmande exempel är vad som hände i det som är nuvarande New Mexiko under kriget mellan nord och syd; det första unionen gjorde när den ockuperade territoriet var att skövla navajo- och puebloindianernas fruktplantager och slakta deras fårhjordar. Sedan sprängde man deras hus i luften (japp, de bodde ibland i trevåningshus) … och efter att ha tillämpat den brända jordens taktik drev Lincolns soldater indianerna från deras mark.

Alltså var det nästintill en självklarhet för indianerna att ställa sig på sydstaternas sida, en sak väl värd att begrunda när man funderar på det som hände i USA på 1860-talet … och det gör ni som vi dagligdags?

Länkar som diskuterades i dagens sändning:

Justin Raimondo: Trumps bild av Kina baseras på protektionistisk skrämselpropaganda

Conn Hallinan: Kashmirkonflikten mellan Indien och Pakistan världens farligaste trots att den får relativt lite uppmärksamhet, förödande kärnvapenkrig mer sannolikt när båda parter flyttar fram positionerna

Legendariske skådespelaren Kirk Douglas fyller 100 år, firas på stjärnspäckad fest i Beverly Hills

Albatrossen Wisdom lägger ägg vid 66 års ålder, betraktas av experter som världens äldsta havsfågel

73-årige Mick Jagger blir far för åttonde gången

Edward Feser: Påve Franciskus underlåtelse att svara på kritik fortsätter väcka ont blod

Legendariske restaurangkritikern Adrian Anthony Gill dör, 62 år gammal

John Marquardt: Idag bortglömt att flesta indianstammar på Sydstaters sida i självständighetskriget

Daniel Lattier: Autodidaktiska traditionens undergång illustrerar kulturens förfall

Minst 29 döda, 166 skadade efter två explosioner vid en fotbollsstadion i Istanbul

Kroatiens president ber om ursäkt efter delat ut serbisk choklad till dagisbarn på årsdag

Chefslös marxistisk veganrestaurang i Michigan tvingas stänga, för långa köer och väntetider

Arbetslösa venezuelanska fiskare blir pirater efter stora fiskeindustrin kollapsat

Sydkoreas president Park Geun-hye ställs inför riksrätt av parlamentet

IS-terroristerna tar åter sikte på Palmyra nio månader efter man förlorat den antika syriska staden

Uche Atuma: Trots motstånd från etablissemanget måste splittrat Nigeria överväga fredlig secession

Klot-Johan om att bli medlem i bubb.la premium

Share

No comments

leave a comment