m
Recent Posts

radio bubb.la – 5/4

I dagens radio bubb.la dissekerade vi de så kallade Panamadokumenten, den svenska guldreserven, högsta domstolens beslut att man inte får sprida bilder av offentlig konst, den hopplösa kampen mot vildsvin i Texas, sossepressen hittar på sina egna nyheter, indiens utbildningsväsende och Nietzsches eventuella koppling till dess förfall samt det libertarianska partiets primärvalsdebatt i USA.

Nyhetsinslag från dagens sändning:

Gårdagens sändning hade jag och Martin helst ägnat åt att diskutera Lars Gustafsson … men även vi måste ibland ägna oss åt det som gammelmedia anser viktigt … om inte annat så för att sätta saker i perspektiv. Alltså pratade vi om Panama där Mossack Fonsecas verksamhet fått obegripligt mycket uppmärksamhet.

Dramaturgin kring avslöjandet är den gamla vanliga – och den innebär att man egentligen inte förstår vad det är som ”avslöjas”. Vi får veta att Putin, Mubarrak, Ghaddafi, Mugabe och FIFA-byråkrater stoppat undan pengar de stulit i olika off-shore-bolag.
Och … vem hade väntat sig något annat?

Det underliga är bara journalisternas sedvanliga okunskap. Det trumpetas ut att dokumenten visar att Putin på detta sätt gömt undan 2 miljarder dollar.
Jaha?

De beräkningar som gjordes i början på 2015 visade ju att vi kan utgå från att Putin stulit så stora belopp från ryssar och andra folkslag att han är värd cirka 200 miljarder dollar. Frågan är väl då egentligen var de andra 198 miljarderna finns? Har han växlat in dem i guldmynt och fyllt Uspenskijkatedralen med dem så att han kan göra en Joakim von Anka varje dag? Eller …?

Men tillbaka till dramaturgin … diktatorer och slemma byråkrater gömmer pengar i off-shore-bolag … därav antas följa att alla som gör det också är av samma undermåliga moraliska halt och lika ondskefulla som till exempel Mugabe.
Jag tänker så här … när jag om några år äntligen kan dra mig tillbaka till en gård i norra Kalifornien … tror ni jag kommer att vara speciellt sugen på att betala skatt till de amerikanska myndigheterna?

Kom ihåg den nyhet vi diskuterade för två veckor sedan i radio bubb.la. 1992 införs en lag i USA som innebär att alla statliga myndigheters verksamhet och räkenskaper årligen ska underställas revision. Så sker också … utom i ett fall … Pentagons göranden och låtanden har aldrig reviderats. Aldrig. Ändå utgör Pentagons kostnader mer än halva den amerikanska budgeten.

Några sändningar innan dess hade vi diskuterat ett konkret fall på hur dessa pengar används; den ”task force” som Pentagon upprättat för att få fart på Afghanistans ekonomi och infrastruktur. Där förekom allt från byggen av lyxbungalows till import av sex italienska getter för att lägga grunden för kashmirproduktion … mängder av udda, obegripliga projekt som lågt räknat kostat 170 miljarder kronor …

Vilken människa med förståndet i behåll vill betala skatt till en ständigt, svällande stat och ett militärindustriellt komplex som bara skapar förödelse och korruption?
Är det inte här det verkliga brottet ligger – att med de pengar man tjänat bidra till en sämre värld?

Då kanske du tänker … jaja, men det där är USA … i Sverige är det annorlunda. Nåja …

Dagen innan vi sände blev det klart att tio miljarder ytterligare ska satsas på att få bland annat en bra skola. Fridolin stod i TV och sa att ”nu kan alla barn få mer tid med en lärare”. Problemet är att de bra lärarna inte räcker till i dag. Var ska de nya komma ifrån? Ska Fridolin snabbodla dem i provrör? Lägga en beställning på Amazon?
Och problemet är väl inte så mycket att det finns för få lärare som att det finns för många odisciplinerade huliganer och ointresserade föräldrar. Men kanske Fridolin tänker sig att miljarderna ska användas till att muta ungarna till att sitta still i bänkarna och lyssna.

I Sverige har vi en stat som ständigt sväller, där pengar förslösas, där inkompetenta byråkrater strör pengar över sina svågerkapitalistiska vänner – bör vi inte se det som ett större problem än att det finns människor som inte vill betala skatt?

Istället får vi en debatt där alla de som undanhåller skatt rangeras in i samma kategori som Vladimir Putin …

Det är ju inte så att undanhållna skattekronor innebär att de som finns i äldreomsorgen får mindre att äta … de är ju redan satta på undantag trots att Sverige har ett av världens högsta skattetryck … mer skattekronor kommer inte att användas till det allmänna bästa utan för att dölja de inkompetenta byråkraternas alla missgrepp.

Länkar som diskuterades i dagens sändning:

Video sår tvivel om rysk reträtt från Syrien, liknar taktik med falsk reträtt i Ukraina

Rapportering om Panamadokumenten bygger på moralism, sensationalism och vilseledning

Läckan av Panamadokumenten är ett brott mot den personliga integriteten, enligt Ramon Fonseca medgrundare till Mossack Fonseca

Vedettbåten HMS Jägaren tas ur tjänst, flottan har nu inget fartyg fast stationerat på västkusten

Journalists begäran om att få ta del av konkreta uppgifter om Riksbankens guldreserv avslås av Högsta förvaltningsdomstolen, ett utlämnande bedöms skada landet och innebära en säkerhetsrisk

HD fäller Wikimedia för brott mot upphovsrättslagen vid fotografering av offentlig konst

Texas håller på att förlora slaget mot förvildade svin, trots enkla jaktregler

Värmlands Folkblad skapar egna nyheter, rapporterar om lapp som egen journalist satt upp

AK Ghosh: Indiens universitet präglas av banalisering, mental förstoppning, kulturrelativism

Libertarian Partys presidentvalsdebatt på Fox Business, del 1/2

Chefen för Interpols venezuelanska avdelning åtalas för att ha smugglat 349 kg kokain till Dominiskanska Republiken

Share

No comments

leave a comment