m
Recent Posts

radio bubb.la – 7/6

Dagens radio bubb.la avhandlade årets Bilderbergmöte i Dresden, Göran Greider vill ha punktskatt på godis, fotbolls-VM för minoriteter, hycklande gammelmedia beskyller alternativmedia för bristande pressetik, Jack Werner om källkritik och ett tillkännagivande av utökade sändningsambitioner.

Nyhetsinslag från dagens sändning:

Trots allt elände i världen och trots att Martin Eriksson inte fått något riktigt kaffe inledde vi sändningen på relativt gott humör.

Visst vi var tvungna att prata om att Bilderbergruppen ska träffas i Dresden och konspirera för att försöka hålla brittiska öarna kvar i EU.

Vi är inte oroade med tanke på att den nuvarande ordföranden är nära släkt med den sista franske befälhavaren för de franska kolonialstyrkorna i Dien Bien Phu.

Det gick ju inte så bra den gången för en de Castries och det kommer att gå lika illa den här gången.

Vårt humör steg ytterligare när vi kom till rapporterna från Conifa – VM i fotboll för nationer som ännu inte vunnit sin frihet och kunnat grunda en egen liten stat. Här materialiserades plötsligt vår dröm om en värld av små, självständiga stater … en värld där Isle of Man, Barcelona, Padanien, Ragusa, Spoleto och Trieste får en möjlighet att utvecklas mot rikedom och lycka. En värld där även szekelerna har ett eget land.

Men så kom vi till en nyhet om Göran Greider, mannen som i två decennier krävt höjda skatter på det han ansett vara onyttigt … som socker … och som för varje år bara blir tjockare. Och som nu än en gång på bästa sändningstid kräver sockerskatt.

Det finns mycket man kan säga om detta … en sak som är säker är att hans fetma visar att han ljuger när han skriver sina texter … han befinner sig alltid i sina texter i rörelse; han cyklar, går, vandrar med hunden … hur kan han då samtidigt för varje år som går lägga på sig några extra kilon?

Vi brukar ofta varna för att den utveckling vi ser i Sverige – där staten griper allt mer in i varje aspekt av medborgarnas liv – kommer att leda till individens upplösning. Då brukar vi mena i mental mening.

Greider åskådliggör vad som händer därefter – den individ vars personlighet blir upplöst kommer också att få se sin fysiska existens lösas upp och anta en form som inte är möjlig att definiera och beskriva med de fysisk-matematiska begrepp som står till vårt förfogande i dag.

Göran Greider är alltså den första postmoderna människan i rent fysisk bemärkelse. Eller så beror allt på ett missförstånd.

Greider är ju den stora arbetarromantikern. Han brukar ju tala om att ingen annan än han uppmärksammar arbetarklassen.

Greider har aldrig mött levande representanter för denna grupp – men han har läst i gamla böcker att de kännetecknas av att de har valkar. Och så har han skaffat sig sådana … på magen.

Länkar som diskuterades i dagens sändning:

Årets Bilderbergmöte i Dresden, samlar världens mäktigaste politiska och företagsledare

Göran Greider vill ha punktskatt på godis, suktar efter ny ananasfanta

Abchazien vinner fotbolls-VM för minoriteter och ej erkända stater

Mattias Albinsson: Gammelmedia beskyller alternativmedia för bristande pressetik

Jack Werner: Folk är okunniga om källkritik och borde tänka mer som journalister

Utökat sändningsschema för radio bubb.la inom en snar framtid

Share

Latest comment

 • Bäste Boris och Martin.

  Lyssnade till ert senaste program med stort intresse och som vanligt somnade jag efter en stund och sov lugnt i förvissningen om att ni tar hand om allt det där ångest väckande i världen. Fick emellertid med mig inslaget om Greider. Blev väldigt upprörd. Arbetar som barnläkare i öppen vård och måste ta hand om många barn som lider av fetma. Problemet är inte deras utan deras föräldrar. De är för det mesta feta själva. Fetma är som alkoholism, samma förklaringsmodeller samma ursäktande och samma brist på karaktär. Tror att i Greiders fall att han har problem med långt gången alkoholism, en välkänd orsak till fetma. Han rationaliserar-det är sockrets fel och inte hans alkoholism. Det som får mig att misstänka detta är hans mosiga sätt att argumentera. Brist på logik och klarsynthet. Och rationaliseringar. Och bristande insikt. Orsaken till hans fetma(enligt honom själv) är inte hans bristande karaktär ,fysiska slöhet och alkoholism utan är andras fel. Han får gärna ha bristande karaktär och över konsumera godis och ananasfanta men han kan balansera det med fysisk aktivitet. Och det gör han inte, det kan jag lova er. Och när jag pratar om fysisk aktivitet så pratar jag om naturlig sådan. Inte att gå till ett gym, lyfta tyngder etc etc utan att använda sin kropp till det den är designade till. Att gå. Att bära. Att ta trapporna och inte hissen. Gå en mil om dagen. Helt underbart att göra det, gå i naturen (eller i staden) efter 2 km har man en inre dialog, man formulerar argument, man diskuterar med inte närvarande personer. Man formulerar nästa tidningsartikel eller inlägg på en blogg i lugn och ro. Man kan tillåta sig att bli upprörd, sparka i marken, bryta en gren, hojta och föra liv i sin ensamhet. Och efter en mil kommer man hem utpumpad fysiskt och psykiskt, avslappnad. Och vikten går ned. Så Greider, ut på promenad, låt inte resten av befolkningen lida av höjda skatter på socker för din egen karaktärslöshets, din fysiska slöhets, din alkoholisms skull.
  Efter som jag är läkare och alltid måste vara förstående och terapeutisk: Göran Greider kom med mig på min promenader, vi kan ha intensiva politiska diskussioner, vi kan fäktas med käppar och skiljas som ovänner. MEN HÖJ INTE PRISET PÅ SOCKER FÖR OSS VANLIGA NORMALVIKTIGA MÄNNISKOR.

  Bästa hälsningar

  Mikael Donnér, barnläkare, barnonkolog

  PS. En parantes, Boris minns säkert. Innan EU medlemskapet hade vi SSA= Svenska Socker Aktiebolaget. Över en natt, om det var efter EU inträdet eller EES avtalet minns jag inte, så hette plötsligt SSA Danisco och priset på socker fördubblades. Fördubblades. Fetma har blivit ett ökande problem sedan dess men det var det uppenbarligen inte lika stort, under den tid då vi hade halva dagens pris på socker. Så förklaringen finns någon annanstans utanför priset för socker. I Greiders fall alkoholism och fysisk slöhet. Greider !! Du är en djävla latmask!! Och sluta supa !! DS

leave a comment